
Makramé – knutar för själen
Entreprenörden har intervjuat Anna, vår expert på makramé. Här följer ett utdrag ur intervjun:
Anna Eriksson Vallin, är snart 32 år gammal och arbetar som jurist på Kammarrätten i Stockholm där hon utbildar sig till domare. Hennes största intresse är hantverk som hon sysslar med i stort sett dagligen. Det rör sig främst om textilhantverk, men Anna drar sig inte för att snickra ihop saker som behövs eller som hon vill ha. Jag startade mitt företag Mannacrame när jag var sjukskriven efter en större ryggoperation och var väldigt uttråkad. Jag såg en väggbonad på Instagram och ville pröva på att göra en själv. Det är som terapi och mindfulness för mig. Jag har levt mer än halva mitt liv med omfattande ryggsmärtor. -Makramé har hjälpt mig att fokusera på annat och hitta något som jag gör för mig själv och ingen annan.
Jag driver mitt företag som en webbshop och erbjuder frakt över hela världen vilket vidgar kundkretsen markant. Jag tror inte att en fast butik som endast säljer makramé skulle gå runt särskilt bra, därför ser jag till att hänga mina alster i andras inredningsbutiker och fokuserar helt på min egen webbshop istället. Mitt mål är att kuna gå ner i arbetstid som jurist och kombinera ett arbetsliv som jurist och hantverkare. Det är så klart en mycket mer osäker inkomstkälla, men jag trivs verkligen med att jobba med händerna och skapa saker från början.
Varför driver du Mannacramé?
Det är knytandet nu som driver mig. Om jag fick som jag ville skulle jag knyta ännu mer i framtiden. För min del handlar hela grejen om att jag får göra det jag älskar och dela med mig med andra. Att mina försäljningar dessutom innebär att jag kan fortsätta knyta utan att drunkna i amplar och väggbonader ser jag som en enorm bonus. Jag känner mig lika glad och tacksam varje gång en order ramlar ner i inkorgen. Jag hoppas den känslan aldrig kommer försvinna.
“Jag tror att det hårdaste med att starta eget företag har varit att blottlägga sin passion för andra”.
Makramécommunityn på sociala medier är stor, och de allra flesta är snälla och pushar varandra. Vi är del av den nya hantverksrörelsen som jag har mycket att tacka. Till följd av detta har jag fått nya vänner i hela världen och även hemma i Stockholm. -Jag tror att det som kvinnlig företagare är viktigt att hitta sin egen community som ger samma stöttning oavsett område. Det är alltid bra med konkurrens, men blir den för hård och smutsig kan det innebära att man tappar lusten. Det finns inget roligare än att få beröm av andra hantverkare och jag gillar att uppmuntra andra, framförallt dem i uppstartsfasen, de behöver alltid en extra push för att känna sig välkommen in i gänget.
Missa inte Annas nästa workshop söndag den 24 september. Anmäl dig här.