
Råkost – över 100 år gammal fluga
För den som letar nya, alternativa dieter är samtiden proppfull med möjligheter. Man hinner knappt laga sina nya matvanors första maträtt innan alltsammans är vederlagt som ohälsosamt. Det finns de som förbjuder och de som uppmuntrar. Ät mer av detta. Ät absolut INTE detta. Ät massor av detta.
En mattrend som blivit populär är rawfood – råkost. Att caféer och restauranger serverar råkost är inte ovanligt, och råkostprodukter går att hitta i livsmedelsbutiker. Generellt sett är råkost att betrakta som tillagningsmetod eller snarare brist på sådan. Det handlar om rå (duh) och obearbetad mat gjord på ekologiska och obehandlade råvaror.
Det är lätt att föreställa sig rawfood som en modern företeelse satt till världen av en entreprenöriell kock sugen att kapitalisera på vår kosthållningshets, men historien om råkosten är äldre än senaste årens många matlagningsflugor.
Råkost “uppfanns” nånstans i skarven mellan 18- och 1900-talet av schweizaren Maximilian Bircher-Benner. Han hade tagit intryck av den tyska rörelsen Lebensreform och evolutionsteorins författare Charles Darwins syn på människan som bara ännu ett djur. Bircher-Benner gjorde observationen att planetens andra djur inte lagade sin mat.
Lebensreform ansåg civilisationen hopplöst korrumperad, att människan borde återvända till naturen och de förespråkade – en del av vad hippierörelsen senare skulle göra – fri kärlek, nudism, utomhusaktiviteter, holistisk medicin och mat man ansåg naturlig. År 1904, i bergen utanför Zürich, etablerade Bircher-Benner ett sanatorium kallat Vital Kraft (lebendinge kraft), sprunget ur en teknisk term inom Lebensreform. Det refererade till den centrala övertygelsen att det näringsrika solljuset var potentare i växter än i kött och att tillagning minskade koncentrationen solljus. Patienter vid sanatoriet åt råkost.
Rawism har inte varit utan kontroverser. Många av filosofins tidigaste propagandister, som översålde råkostens medicinska fördelar, anklagades för att vara kvacksalvare.
Idag är råkost väletablerat, och som många andra hälsotrender, är för- och nackdelarna flitigt debatterade. Det är upp till var och en att undersöka och testa och se om det är något att inkorporera i sin vardaglig matvanor.
Gillar du råkost eller är nyiken på fenomenet, och vill lära dig laga välsmakande desserter har Skillbreaks kreativa experter Cecilia Davidsson och Ebba Wickboms matlagningskursen Rawfood efterrätter och snacks.
Lisen Sundgrens vildmarkspromernader på Djurgården erbjuder den råkostigaste versionen av råkost – hon lär dig vad i svenska skogar som går att äta.