
Uppkopplad ensamhet
Det är en sorglig observation: människor känner sig alltmer ensamma. Detta fastän vi har hela världen och alla vi nånsin mött vid våra fingerspetsar. Vi har kollegorna på Linkedin, vi följer kändisar vi gillar på Instagram och de flesta vänner och bekanta svarade ja på våra vänskapsförfrågningar på Facebook.
När ensamhet borde vara undvikligt, någonting en uppkopplad samtid borde kunna hindra dig ifrån, så blir det ett stigmatiserat tillstånd vi skäms för? Det framstår som ett personligt misslyckande. Kanske är det just därför vi talar så lite om ensamhet och dess konsekvenser? Kanske är det därför det är ett problem som växer i det tysta?
Vad är ensamhet?
Ensamhet är en känsla och kroppens sätt att informera dig om social isolation, men inte bara faktiskt isolation, som Robinson Crusoes situation innan Fredag ankom den öde ön, utan även en mental, upplevd när man saknar samhörighet till och med andra människor. Crusoe och Fredag hade alltså kunnat känna ensamhet fastän de hade varandra.
Forskare tror att ensamhet kan vara en överlevnadsmekanism. Människan är ett flockdjur som under majoriteten av sin existens varit beroende av grupptillhörighet för sin överlevnad. Därför fungerar ensamhetskänslor varnande “Nu är det dags att hitta en grupp som kan hjälpa dig klara livet på den här savannen”.
Om det är rätt sätt att förstå ensamhetskänslan, så är nästa utmaning att förstå vad den betyder i en modern kontext.
Digital ensamhet
Det digitala, uppkopplade paradigmet har inneburit att världen blivit mindre och människor runt hela jorden kunnat mötas, utbyta sina idéer och se varandras liv. Det har också betytt nya divisioner och konflikter, men någonstans mellan ytterligheterna finns den enskilda, ensamma individen, som varken sammanlänkar med andra människor eller lär sig hata dem.
Det brukar sägas att samhället utvecklas snabbare och är modernare än människan, vars biologi anpassar sig långsammare än den mänskliga intuitionen tillåter oss förstå.
Människan är inte utvecklad för att umgås via skärmar eller i miljonstäder. Vi mår bäst med närhet till varandra och ett liv i mindre grupper där vi är behövda.
Sociala mediers inflytande
Hur gärna vi än hoppas det vi gör är för oss själva, existerar vi i relation till andra. Det är först när grannen köper ny bil som vi funderar om vi borde göra detsamma. Det är när våra vänner tar livsavgörande beslut vi tänker över våra egna.
Via sociala medier ser du hela tiden vad människor gör, men aldrig den nakna sanningen, utan en hårt kurerad version. Även om vi förstår hur folk beter sig i sociala medier och vår kritik av fenomenet är rationell, så är det ändå lätt att reagera känslomässigt och föreställa sig människor leva livet vi själva saknar. Känner du dig ensam kan en scrollning genom ditt Instagram-flöde förklara att så är fallet för alla andra verkar ha socialt och roligt.
Tankemönster
Många tror att ensamhet går att undvika genom att enbart möta människor, men riktigt så enkelt är det inte. Forskare har noterat att egna tankearbetet är det kanske effektivaste vapnet mot ensamhet: hur du resonerar kring sociala situationer. Att tänka “Klas var ovanligt kort idag, han har säkert mycket att göra” hellre än “Gud, vad Klas var kort mot mig idag, han måste störa sig på mig”, kan oväntat goda konsekvenser på ditt välmående. Men är du i en negativ spiral i livet kan det vara svårt nog och det förtjänar omgivningens förståelse.
“Det är komplicerat”
Som med alla psykologiska fenomen är orsaken aldrig en enda, lösningen aldrig så enkel som den låter och svaren på våra frågor ofta otillräckliga. Social digitalisering och sociala medier (som vi också måste forska mer om för att förstå) är blott en liten, men tydlig aspekt av en människas liv.
Den här bloggposten söker endast göra läsaren uppmärksam på ensamhet som fenomen, inte ofta talat om. För den som söker djupare förståelse och mer information finns lästips nedan.
Mer läsning:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/pieces-mind/201301/accepting-loneliness
https://www.bbc.com/news/stories-45561334
https://www.psychologytoday.com/us/articles/201803/cure-disconnection
Bokrekommendationer:
Johann Hari – Lost Connections: Uncovering the Real Causes of Depression – and the Unexpected Solutions
John T. Cacioppo – Loneliness: Human Nature and the Need for Social Connection
Om du eller en anhörig lider av ensamhet och behöver akut stöd eller någon att prata med finns många fina stödlinjer:
Jourhavande medmänniska – 08 – 702 16 80
Jourhavande präst – Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.
Äldrelinjen – 020 – 22 22 33
Hjälplinjen – 0771-22 00 60
Skillbreak erbjuder inga lösningar på problem så komplicerade som ensamhet, momentär eller kronisk, men vad Skillbreak har är verkliga, fysiska mötesplatser – ateljér, verkstäder, studios – där analoga och sociala läroupplevelser kan underlätta nya bekantskaper för den som söker sådana eller handfasta saker att göra med vänner du primärt umgås med via messenger.