
Vintagefrisyrer – med Miriam Parkman
Skillbreak har en ny retroguru som är expert på att göra en autentisk vintagefrisyr. Välkommen 40-, 50- och 60-talsaficionadon Miriam Parkman: som den 1:a oktober och 12:de november håller workshopen “Grundkurs i vintagefrisyrer”. En perfekt kurs för den som vill besöka en annan tidsera och lära sig från annat än samtiden.
För att bekanta oss närmare med Miriam ställde vi henne några frågor om passion för frisyrer, stil och kultur från förra sekelskiftets första halva.

Intervju med vintage-experten
Vad var det med 50- och 60-talens kultur som lockade dig?
Jag har alltid varit intresserad av historia och kläder – någonstans i senare tonåren började de smälta ihop. När jag började dansa Lindy Hop 2008 blev det tydligare – estetik, musik och kultur från 1920-1960-talen tilltalade och inspirerade mig, mer än min samtida motsvarighet. Modemässigt var det mer intressant, tycker jag, med större personlig variation och lekfullhet i snitt, detaljer och färger. Många tror och tycker kanske att det var tvärtom – och visst finns det större och bättre möjlighet till exempelvis genusneutral klädsel idag – men även det fanns då också, om än i hemliga rum. Att kunna historia och kunna klä och roa sig därefter är kul! Man blir en del av något. Sen är jag också en romantiker – jag älskar att gå upp i en känsla kring en viss stil.

Vintagefrisyrer vs dagens frisyrer
Vad skiljer de här årtiondenas frisyrer från samtidens?
Några saker: till exempel att man inte tvättade håret så ofta. Många gick till frisören en gång i veckan för att få håret “skött”, dvs tvättat och lagt. Sen skötte man sin frisyr under veckan tills det var dags igen. Om man inte hade möjlighet till det la man håret själv; under 1920- och 1930-talen främst med tighta, små pin curls/clips lockar eller tunna spolar som gav tighta, krulliga och vågiga lockar. Mot 1940-talets slut och över 1950-talet la man större och mjukare lockar, till 60-talets hårda spolar som maximerade volymen ända från hårbotten.
Alltså utgick i princip alla vintagefrisyrer från den lockiga formen – något som en nybörjare idag kan missa och därmed inte få till rätt stil. Jag tycker personligen att det är väldigt praktiskt – när man väl lagt jobbet på locken är det mesta klart och det håller i flera dagar. Frisyren var också ett viktigt sätt att bibehålla en personlig stil under bland annat krigstiden (1939 – 1945), då ransoneringar gjorde att nya kläder/tyger/skor var svåra att få tag på.

Finns det någon annan tidsepok vars frisyrer, stilar och estetik du velat jobba med? Och vilket årtionde hade värst klädstil?
Nej, inte riktigt, faktiskt! Jag tycker fortfarande att 1938-1964 är bäst. Det finns många vintagestilar som jag inte gillar, men i slutändan kan de ofta ha charm till sin tid. Jag tror inte riktigt på att peka ut vad som är fult, efter devisen att om jag själv vill bli accepterad för min stil så får jag även acceptera andras val.

Miriams stilförebilder
Har du några specifika stilförebilder när det kommer till vintage?
Absolut, många! Främst gillar jag amerikanskt efterkrigsmode, då stilen utvecklades i såväl bekväm work wear-anda till färgglatt och tjusigt casual-mode i resortstil till glammigt och glittrigt rock’n’roll och cocktailpartymode. Mina förebilder går från den amerikanska designern Claire McCardell till finska Tove Jansson, diverse Hollywoodstjärnor och farmors fotoalbum.

Till dig som är intresserad av vintagefrisyrer
Har du något peppigt råd för den som gillar annorlunda stilar och vintagefrisyrer, men kanske inte riktigt vågar ta steget och uttrycka sig genom dem? Kanske är man rädd för att sticka ut eller framstå som märkvärdig.
Att livet är för kort för att inte se ut som man vill! För mig är det viktigt att få uttrycka mig genom hur jag ser ut – det behöver inte vara ytligt. Jag har fått och får ofta kommentarer av alla de slag, men aldrig att jag “försöker göra mig märkvärdig”. De flesta tycker att just den här stilen bara är fin, kul och påminner dem om tider de kanske själva upplevt. Dessutom är återbruk och att handla second hand det enklaste du kan göra för att vara miljövänlig och det är ekonomiskt: köper du ett vintageplagg kan du allt som oftast sälja det igen för samma eller lite lägre pris, jämfört med t ex ett HM-plagg som ganska direkt tappar sitt värde.
Och apropå att inte vilja sticka ut – de dagar jag inte är på mitt bästa humör och inte känner för att prata med folk om min stil har jag plagg och vintagefrisyrer för det också – klassiska grejer som t-shirt och jeans men i 50-talssnitt som den “otränade” inte direkt vet eller tänker på är så gammalt.

Om man är nyfiken på 40-50-60-talens vintagestil och kultur, har du några tips på bra inspirationskällor (förutom din workshop)? Filmer, bloggar, playlists, böcker, Instagram-konton, resmål.
Oj, massor! Jag brukar säga att det bästa för att “få en uppfattning” är att lära sig om historien – stil har alltid speglat samhället. Med sociala medier idag som Instagram är det lätt att hitta andra intresserade som i sin tur tipsar om andra. Om man kollar runt lite hittar man de med en stil man själv gillar.
Några av mina favoritinstagrammare är @noaccountingfortaste för kaliforniskt mid-century-mode, @sarahulrike för autentiskt, kreativt och inspirerande 1940- och 50-talsmode, @bygumbygolly för blandat 40-50-tal med stort fokus på att sy och sticka själv, och @tina_vines för western- och workwear-mode.

Det finns många moderna TV-serier med extremt välgjord och autentisk kostym, som t ex Mad Men, Agent Carter, Timeless, The Marvelous Mrs. Maisel och Call the Midwife. Bland gamla filmer är nästan alla värda att se – alltså, jag har nog aldrig sett en gammal (30-60-tal) film som jag tyckte var dålig? Många streamingtjänster har en kategori med gamla filmer – klicka på en och testa!

Bland klassikerna så är Hitchcocks filmer kostym- och maskmässigt väldigt snygga och alla Technicolor-musikaler från Hollywoodskt 40-60-tal fulla av färgsprakande, helt fantastiska plagg. Att gå igenom alla Marilyn Monroes filmer ger inte bara enormt med vintageinspiration utan även skratt för hon var en fantastisk komiker. Youtube – guldgruva för klipp eller hela filmer från förr.
Dina släktingars gamla album – fin vardagsinspiration eller, kanske, visar det sig att ens gamla moster var världens raggarbrud och ens farfar en berest och elegant herre i tredelad kostym och hatt, men som han på stranden i Malibu bytte till vita slacks och pop-jersey? Ta reda på historier och se vad som får dig att tänka “sådär vill jag se ut” eller bara får dig att drömma att du var där. Då får man ett årtal/årtionde, en plats och en stil att leta plagg efter.
Miriams favoritfrisyr
Om du tvingades välja en vintagefrisyr att ha resten av livet, vilken hade du valt?
Oj, alltså jag har ju haft mer eller mindre samma slags frisyrer i 10 år så jag vet inte, det kanske inte skulle bli så stor skillnad?! Men de dagar min lugg lägger sig precis som jag vill att den ska, med lätt fyrkantigt formad höjd uppe på huvudet och mjukt lockar sig ner på sidan av ansiktet, och längderna lägger sig bra i en låg, lockig svans i nacken, då trivs jag extra bra. Den skulle jag nog kunna ha jämt, och den skulle även passa lika bra för på-landet-40-tal som brallis-50-tal och casual-60-tal.
Väckte det här ditt intresse för 40-, 50- och 60-talsstil? Är du sugen på att lära dig mer om vintagefrisyrer? I så fall får du inte missa Miriams “Grundkurs i vintagefrisyrer” den 1:a oktober eller 12:de november. Boka här.
Ifall du gillade detta repotage; läs även intervjun med keramikern Petra, en annan kreativ expert hos Skillbreak.
Comments (3)
Comments are closed.