
Därför väljer millennials upplevelser istället för saker
Millennials levnadsvanor är annorlunda än tidigare generationers. De växer upp i ett samhälle där vi människor utsätts för mer information än någonsin tidigare. Med möjligheten att leta upp i princip vad som helst när som helst, värderar de inte materiella saker särskilt högt. Medier försöker övertyga oss om att saker gör oss lyckligare, men forskning visar motsatsen. Detta har millennials redan själva räknat ut. Här är fem orsaker till att millennials väljer upplevelser istället för saker.
1. Att köpa saker är en del av det förflutna
Det är ingen överraskning att millennials insett att materiellt ägande är en del av det förflutna. De växer upp i ett samhälle där världens största internetbaserade detaljhandelsföretag (Amazon) inte äger några fysiska varor, den största transporttjänsten (Uber) inte äger några fordon och den populäraste hotellkedjan (AirBnB) inte äger några hotell.
James Hamblin, kolumnist på The Atlantic, förklarar att ägande inte är lika relevant för millennials som för tidigare generationer. Under det senaste decenniet har psykologer bedrivit en stor mängd forskning kring lycka och välmående. Mycket visar att det är mer lönsamt att spendera tid och pengar på upplevelser än materiella saker.
2. Upplevelser gör oss lyckligare
Dr. Thomas Gilovich, professor i psykologi vid Cornell University, har i över 20 års tid försökt reda ut det komplexa förhållandet mellan lycka och pengar. Mycket forskning visar att upplevelser framkallar mer lycka än vad saker gör. Gilovich förklarar det på följande sätt: “Våra erfarenheter är en större del av oss än vad våra saker är. Du kan verkligen tycka om dina saker. Du kan till och med tro att en del av din identitet är kopplad till sakerna. De är dock fortfarande separata från dig. I kontrast till detta är dina erfarenheter verkligen en del av dig. Vi är summan av våra erfarenheter.”
Testa fråga dig själv: skulle du hellre höra om din väns nya väska eller den gång hen deltog i en workshop för att lära sig dreja och skapa i keramik?
3. Millennials har andra värderingar
“Millennials nöjer sig inte med att endast läsa nyheterna. De vill veta vad de kan göra åt dem.” – Ian Somerhalder
I en undersökning utförd av det multinationella revisions- och konsultnätverket Deloitte undersökte man mer än 7 700 millennials i 29 länder. Resultatet visade att 84% av millennials anser att det är deras plikt att förändra världen. Millennials jagar inte jobb för högre lön, utan letar efter företag som delar deras personliga värderingar. Enligt samma undersökning tror 7 av 10 millennials att företaget de jobbar för delar deras personliga värderingar. Till skillnad från föregående generationer har millennials inga problem med att byta inriktning eller jobb på jakt efter något mer meningsfullt och/eller bättre anpassat till deras personliga värderingar. Faktum är att millennials säger upp sig på jobbet tre gånger oftare än tidigare generationer.
4. Ordet “framgångsrik” har omdefinierats
Före generationen “millennials” var en stor del av det som ansågs vara “framgångsrikt” centrerat kring välstånd och stabilitet. Så är det inte längre. 50% av millennials skulle gå med på en lägre lön förutsatt att de får jobba för ett företag som delar deras personliga värderingar. För dem handlar framgång inte om hur mycket pengar man tjänar, utan snarare om hur mycket frihet man har. Ett flexibelt schema med viss frihet att arbeta varifrån som helst är ofta mycket mer tilltalande än ett mer välbetalt jobb med strikt och platsbundet schema.
Föräldrarna till millennials hade inte samma möjlighet att resa eller samma frihet att starta eget företag. Därför investerade de tid och pengar i hus, bilar och dylikt. Med andra ord var de en återspegling av ett samhälle där man uppmanades att konsumera saker och arbeta för samma företag i 20 år. Då var detta definitionen av “framgång”.
5. Att köpa saker får oss att grubbla
Många arbetar hårt och länge för att köpa saker och sedan ägna en hel del tid åt att ta hand om dem. Detta utgör en process som slukar massor med tid och energi och i slutändan oroar vi oss ändå bara för att sakerna ska gå sönder eller försvinna. Är sakerna värda all tid, energi och oro?
Med alla de alternativ som delningsekonomin fört med sig har de flesta Millennials räknat ut att de inte är värda det. Varför spendera surt förvärvade pengar på en klocka om du bara kommer oroa dig för att den ska gå sönder eller försvinna? Istället för att investera tid och pengar i saker investerar millennials tid och pengar i upplevelser som förbättrar livskvaliteten.
Världen förändras och så även vi människor som växer upp i den. Med tillgång till ofattbara mängder information ställer millennials många frågor till sig själva och funderar på hur de kan bidra till en bättre värld. När det kommer till konsumtion är det tydligt att de väljer upplevelser istället för saker.
Kreativa läroupplevelser hos Skillbreak
Vi på Skillbreak vill demokratisera kreativitet genom att göra intressanta färdigheter tillgängliga för alla. Därför erbjuder vi korta, unika och sociala workshops med några av Sveriges främsta kreativa experter. Ta tillfället i akt och boka en workshop på Skillbreak.com för att komma bort från skärmen, träffa folk och skapa något med händerna. Forskning visar att kontinuerligt kreativt lärande höjer välmåendet och stärker hjärnan.
Samtliga citat är fritt översatta av författaren. Detta blogginlägg är baserat på följande artikel: https://www.under30experiences.com/blog/why-millennials-are-choosing-experiences-over-things.