Främja innovation med kreativitet
Det finns en konventionell sanning som handlar om kreativitet som något för en liten elitskara- en ovanlig gåva som inte är för oss dödliga. Men det är en osanning. Vi är alla födda kreativa och det är vår mänskliga rättighet. Det är en process. En vana – lite som vilken annan skill eller disciplin som helst. En muskel som kan byggas och flexas.
Vad är en innovationskultur? Min mening är att en bara kan bygga en innovationskultur om en samtidigt uppmuntrar kreativa handlingar och personlig utveckling. Häromveckan höll jag en föreläsning för ett gäng HR chefer om vikten av att normalisera misslyckanden när man vill bygga en innovationskultur. Det är lättare sagt än gjort. Att våga tillåta medarbetarna att våga sig på sånt som man inte normalt är så bra på. Att utmana sig, se saker från ett nytt perspektiv sätta ihop två saker som tidigare inte hört samman för att få till nya insikter, det är utveckling – och det föder kreativitet.
”Kreativitet finns som en absolut kraft inne i var och en av oss. Det är fundamentalt för oss som människor. Problemet är att vi oftast är för upptagna med att jaga uppmärksamhet och bekräftelse för att kunna ta var på denna superkraft” M. Hannäs
Vikten av kreativa medarbetare
Utan kreativa medarbetare skapas inga försprång. Att ständigt hitta nya vägar och koncept är en del av framgångsarbetet i organisationen. Oavsett om det handlar om nya marknadsstrategier, nya insikter gällande det interna kreativitetsfrämjande arbetet eller andra för företaget viktiga aktioner, bör arbetet börja på individnivå för att främja det större mål. Ett företagsklimat där kreativitet, kompetens, samarbete och möten premieras är att rekommendera. Flera forskare pekar på vikten av arbetsmiljön: ett tillåtande klimat, där viljan att ta till sig både intern och extern kunskap blir en del av kulturen. Där vill människor jobba, inte bara för sig själva utan för hela organisationen.

Skärmhjärnan
Medelamerikanen spenderar nu 11h framför sin skärm. 11h. Vi har aldrig haft så många skärmberoende, isolerade, deprimerade människor på jorden. Så vad är botet? Enkelt. Tillsammanstid och skapande. För varje timme framför skärmen, spendera en timme f2f med en annan människa. Titta på något vacker, uttryck dig själv med dina händer. Gör något på riktigt, lär ut, skapa, lär dig, väx. Det här är varför teater och konserter fortfarande är stort, och varför millennials spenderar större och större del av sin totala konsumtion på live-upplevelser. För att de är äkta, live, i stunden.

Skapandets betydelse
Vi mår bättre av positiva och varierande intryck. Att arbeta med våra händer och lära oss saker är en av de mest gynnsamma aktiviteterna vi kan ägna oss åt om vi vill känna oss lyckliga. Det visar forskningen tydligt. Nya hjärnkopplingar bildas och vi får en större känsla av mening och kontroll. Sambandet mellan produktivitet och kreativitet är också tydligt. För att främja idéutbyte och kreativitet bör kombinera harmoni och lust med överraskande och motsägelsefulla moment. Det stimulerar hjärnan att tänka nytt och stort.
Så vi blir kreativare, lyckligare och mer innovativa av att lära oss nya saker, skapa med händerna och det gärna tillsammans med andra. Dessa är också lite av hörnstenarna i Skillbreak som produkt. Så har du ännu inte helt funderat ut hur du kan hjälpa din organisation, hör av dig till mig så tar vi en kaffe och ser över just era behov.
Matilda, VD Skillbreak