
Svamptips för nybörjare – frågor & svar med Karita Thomé
Efterfrågan på svamptips för nybörjare har den senaste tiden skjutit i höjden. Ja nu när sommaren officiellt är över och vi kan känna doften av höst i luften så är vi många som längtar efter att dra på oss gummistövlarna och gå ut på svampjakt i skogen. Kanske har vi lånat hem eller köpt Nya Svampboken, varit inne på Svampguiden och kikat, eller till och med laddat ner appen för att vara riktigt redo. Men ändå känner vi oss lite osäkra, hur går man egentligen tillväga för att hitta svamp och hur vet man att man inte råkar få med sig någon giftig hem?
Vi har träffat svampexperten Karita Thomé och fått ta del av hennes svamptips för nybörjare.
Vad är ditt bästa tips till en absolut nybörjare inom svamp?
Börja med svampar som är lätta att känna igen och som inte har några farliga förväxlingssvampar.
Vad kännetecknar ett bra svampställe, vad ska man leta efter?
Fuktig mark eller där det tidigare har regnat. Leta gärna i gammal blandskog och där det inte avverkats. Där är chanserna att hitta svamp störst! Olika svampar lever i symbios med olika träd, t.ex. ljusa sommarkantareller med lövträd och sena trattkantareller med barrträd.
Alla svampar behöver fukt och under sommaren torkar det fort i markerna. Så då ska man leta där solen inte kommer åt. Vet man att det regnat mycket någon vecka tidigare kan det också vara ett bra tips att gå ut och leta då. För att det ska bli en bra svampsäsong så måste det helt enkelt ha varit dåligt väder! Om du vill vara säker på att hitta svamp i Stockholmstrakten så ska du vänta till september med att gå ut.
Hur ska man förvara svampen?
Det viktigaste är att man förvarar svampen torrt. En korg är jättebra, annars en papperspåse. En tygpåse kan också funka men absolut inte en plastpåse.
Vad är det vanligaste missuppfattningen om svampplockning som du möts av?
Det måste vara att citronskivling inte skulle vara en bra matsvamp bara för att den har slemmig hatthud.

Hur tar man steget till nästa nivå, d.v.s. från bara kantarell till andra svampar?
Nivån efter kantarell är t.ex. gruppen soppar. Vilket är en “säker grupp” där det inte finns några farliga förväxlingssvampar.
För att lära sig mer så finns det många svamputställningar som man kan besöka för att titta, lukta och känna på olika svampar. Kolla gärna in Svampkonsulenternas hemsida.

Vad är det absolut godaste som man kan laga med svamp?
Mina favoriter är paj eller pizza med svamp, men också trattkantareller med vitlök stekt i olivolja på en skiva fullkornsbröd. Men jag vet att många tycker bäst om gräddstuvad svamp.
Vill du följa med Karita ut och plocka svamp?
Just nu håller Karita i kursen “Svampsafari – plocka goda höstsvampar”. Mer info och anmälan hittar du här.