
Naturen får oss att må bra – men hur?
Varför får naturen oss att må bra, när vi inte ens “behöver” gå ut i den? Vi befinner oss i en tid när vi har möjlighet att leva och verka helt från staden. Ja faktiskt till och med inifrån vår egna bekväma lägenhet. Vi behöver egentligen inte lämna vår bostad varken för att jobba, äta, sova eller ens shoppa. Allt går att göra ifrån hemmets lugna vrå.
Samtidigt så finns det också hos många en stor längtan efter att komma ut. En längtan bort från alla måsten, skärmar och notifikationer. En längtan att istället få andas frisk luft i skog, vid hav och uppe på berg. För visst var sommaren 2020 den då alla plötsligt skulle ut och vandra? Inte så konstigt kanske då det faktiskt är så att naturen får oss människor att må bra. Men varför gör den det och på vilket sätt påverkar den oss?
“The mountains are calling and I must go“
Ja, om man ska säga en positiv sak som detta kaosartade år har fört med sig så är det att vi är många som faktiskt har fördjupat vår relation till naturen. 2020 var året då alla skulle ut på leder och berg. Google trends talar sitt tydliga språk – sökningarna i Sverige på ordet vandra nådde sin all time high i juli i år. Precis som John Muir wrote – “The mountains are calling and I must go”.
När vi inte längre kunde resa bort så fick vi istället upptäcka på hemmaplan och så fort regeringen hade lättat på restriktionerna så ökade bokningarna hos STF med 60%. Plötsligt var vandring det trendigaste man kunde göra. Oavsett om det så var på Jämtlandstriangeln, Sörmlandsleden, eller Skåneleden. Vandras skulle det. Företag hakade på trenden och Naturkompaniet började hyra ut tält och utrustning för friluftsliv.
“Intresset ökade ordentligt förra året, men i år är det ren galenskap, vi har haft en ökning på mer än 70% vad gäller sidvisningar på våra inspirationssidor”, sa man i våras hos STF.

6 positiva sätt naturen påverkar oss på
Egentligen är det inte så himla konstigt. Vi är ju en del av naturen och den är en del av oss. Den får oss att må bra och att vistas i naturen är toppen för oss människor. Det är nog något som vi instinktivt innerst inne vet. Men om någon är tveksam så har även forskning visat att naturens positiva påverkan på oss är stor. Bland annat gör vistelser i naturen så att:
- Stresshormonet kortisol minskar i kroppen
- Immunförsvaret stärks bara av att vi andas in skogsluften
- Blodtrycket sjunker
- Koncentrationsförmågan ökar
- Risken för psykisk ohälsa minskar
- Minnet blir bättre

Fler naturliga mördarceller? Ja tack!
I Epoch Times artikel “Så läker naturen oss” frågar sig skribenten om det är så att vi isolerar oss själva från den bästa medicinen – naturen. Och visst är det så att vi överlag lever ett liv mycket längre ifrån naturen än vad vi tidigare gjort. Men kanske håller detta på att ändra sig? Det har visat sig att det finns ett rekordintresse från stadsbor som drömmer om att flytta ut på landsbygden.
På Dalslands Folkhögskola finns nu till och med en ettårig folkhögskolekurs vid namn Det Goda Livet. Den riktar sig till den som vill flytta ut på landet och ställa om till ett mer hållbart liv. Och gissa vad? Den är fullbokad.
Enligt Clemens Arvay, österrikisk biolog och författare till “The Biophilia Effect: A Scientific and Spiritual Exploration of the Healing Bond Between Humans and Nature” är våra kroppar gjorda för att vara utomhus mycket av tiden. Att vara i naturen får oss inte bara att må bra och gör oss lugnare till sinnet, det kan även hjälpa att förebygga och behandla sjukdomar.
“Om du tillbringar en dag i skogen har du 40% fler naturliga mördarceller i blodet” säger Clemens Arvay. “Skogsluft kan också öka produktionen av DHEA i adrenal cortex. Det är en substans som skyddar oss från hjärtinfarkt.” Fler naturliga mördarceller? Ja tack!
Bli både smart och glad
Naturen inger en känsla av trygghet i oss vilket kan bero på evolutionära anledningar. Vi trivs i miljöer där det finns resurser för vår överlevnad, med biologisk mångfald och där det finns vatten, mat och skydd.
Forskning har visat att naturen är en viktig resurs för mental återhämtning och att det finns starka kopplingar mellan att vistas i gröna tysta naturmiljöer och hälsa. Naturmiljöer har en positiv inverkan på vårt välmående både när det gäller humör, stress och koncentrationsförmåga. Dessutom blir vi bättre på att hålla flera saker i huvudet. Naturen hjälper oss att skärpa sinnet genom att återställa vår förmåga till riktad uppmärksamhet och överlag så ökar positiva känslor när vi är ute i naturen. Vi mår bra i naturen och blir helt enkelt happy!

Staden vs. Naturen
Forskare vid Stockholms Universitet har undersökt hur naturen påverkar oss och jämfört det med stadsmiljöer.
Ser man till hur naturmiljöer påverkar oss i jämförelse med urbana miljöer så är skillnaden stor. I stadsmiljöer utsätts vi för massor av sinnesintryck som vi behöver hantera, sortera, agera på eller försöka filtrera bort. Detta är mentalt krävande och gör oss mentalt trötta. Naturliga miljöer däremot ger oss sinnesintryck som är mer vilsamma mindre krävande och som hjälper oss att öka mental återhämtning, prestation och välmående. Den hjälper oss att ta ett steg tillbaka, få perspektiv och minska på ältandet. När vi får ett större perspektiv fokuserar vi mindre på oss själva och ser mer till ett större sammanhang. Vem vill inte det?
Tillåt dig slappna av & bara vara
Naturen kan fungera som ett slags motvikt till den värld som vi lever i där vi ständigt jagar nya upplevelser och mer konsumtion. I naturen är det andra värden som är mer i fokus. Vi tillåts slappna av och bara vara. Studier har visat att amygdala, det område i hjärnan som signalerar fara och stress, aktiveras mer i en stressfylld situation om man är uppväxt i en stad än om man bor på landet. En hyperaktiv amygdala gör oss mer mottagliga för ångest och depression, vilket är vanligare hos människor i storstäder.

Shhh – Guide till tystnaden
När det nu så är vetenskapligt fastslaget att vi på riktigt mår bra av att vara i rofylld natur så har Miljöförvaltningen i Stockholm stad tagit fram en Guide till tystnaden. Guiden visar oss grönområden med god ljudkvalitet dit vi kan gå för att relaxa och återhämta oss.
Med Guide till Tystnaden så vill man öka intresset för, visa vägen till, och öka tillgängligheten till områden och platser nära staden där man kan uppleva stillhet i naturen.
Är du en av dem som känner en längtan efter natur, skog och friluftsliv?
Du är inte ensam. Tillsammans med andra har du möjlighet att fördjupa din relation till naturen. Oavsett om du vill lära dig göra upp eld, laga mat över öppen eld, hantera en yxa, plocka svamp eller lära dig mer om allemansrätten så finns det en workshop för dig. På Skillbreak finns nu ett stort utbud av workshops inom natur, vildmark och friluftsliv.