
6 saker du behöver veta om den nya trenden skogsbad
Har du hört talas om skogsbad? Vi har sammanställt 6 saker du behöver veta om den nya trenden!
1. Ett skogsbad görs inte i vatten
Att bada skogsbad innebär inte som man kanske kan tro av ordet att man går ut i skogen och badar. Nej, den nya trenden skogsbad innebär att man istället för att ta ett bad i vatten, så tar man ett bad av sina sinnen, som en sorts mindfulness i skogen som stärker vårt immunförsvar. Tanken är att ett skogsbad ska hjälps oss att stressa ner och må bra genom att vara en kravlös vistelse där vi tar in skogen med alla våra sinnen. Skogen står för ett lugn om är svårt att hitta i andra sammanhang.
2. Skogsbad är baserat på en japansk metod
Skogsbad, som är en del av natur- och skogsterapi guidning, baseras på en japansk metod som växte fram på 80-talet som en reaktion mot vårt allt mer stressade samhälle. Japan består till stora delar av skog och den används mycket för avkoppling och rekreation. Då landets kultur har påverkats starkt av shintoismen – där natur och människa anses jämlika så är det i Japan självklart att man söker frid i naturen. Själva ordet skogsbad är en direktöversättning av det Japanska ordet shinrin-yoku. I Japan ordineras idag skogsbad mot både stress och depression.
3. Många japaners död på 1970-talet är bakgrunden till skogsbad
På 1970-talet i Japan såg myndigheterna att många till synes friska Japaner dog av hjärtsvikt eller hjärtattack. Det visade sig att den gemensamma nämnaren var att de hade tillbringat nästan all sin vakna tid på arbetsplatsen. I Japan förväntades särskilt unga och nyanställda jobba från åtta på morgonen till midnatt. 140 timmar övertid, som man heller inte tog betalt för, var inte ovanligt. Begreppet karoshi, död till följd av överarbete, myntades.
På 1980-talet lät myndigheterna inrätta terapiskogar där man skulle vistas och ta in skogsatmosfären. Man kallade det för shinrin-yoku (skogsbad), och det blev en viktig del i landets folkhälsoarbete. Fortfarande bekostar staten speciella skogsbadsplatser som fungerar som terapeutiska centrum.

4. Trenden nådde Sverige för några år sedan
Skogsterapi har utövats under strukturerade former i Japan sedan 1980-talet och har de senaste åren spridits till USA och Europa. Här i Sverige har vi tidigare haft mest fokus på trädgårdsterapi, men nu har den nya trenden med skogsbad och skogsterapi även spritt sig hit. 2017 kvalade ordet skogsbad in på Språkrådets och Språktidningens nyordslista om nu kan man nu även utbilda sig till certifierad Skogsbadsguide och certifierad Skogsterapiguide hos Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute.
5. Vetenskapen stödjer skogsbad
Att det är helande att ta ett skogsbad är vetenskapligt bevisat. När vi är i naturen så aktiveras det parasympatiska nervsystemet som hjälper kroppen att återhämta sig. Skogens fraktaler – det upprepande mönster som växternas blad och grenverk helt naturligt har – har en lugnande effekt. Träd avger dessutom phytoncider – en sorts infektionsskyddande molekyler. Man har även sett att kortisol, det hormon som utsöndras vid stress, minskar när vi är i skogen. När vi befinner oss i skogen så minskar stressen, vi blir lugnare, mår bättre och blir friskare.
– Det som är mest känt är att immunförsvaret får en boost när vi vistas ute i skogen. Andra saker man ser är lägre blodtryck, stressreduktion, minskad ångest, bättre kognitiv förmåga och mer kreativitet. Vi behöver naturen och vi behöver den på ett lite annat sätt än när vi bara tar snabba promenader och pratar, grubblar eller lyssnar på musik under tiden, säger psykologen och skogsterapiguiden Petra Ellora Cau till Modern Psykologi.
Istället handlar det om att verkligen sakta ner, försöka plocka ut hörlurarna, aktivt lyssna på naturen och se sig om.
6. Skogsbad kan vara både guidat och oguidat
Ett skogsbad kan vara både guidat och oguidat. Fördelen med att gå med en guide är att det kan vara lättare att släppa taget och fokusera på sinnesintrycken då man blir guidad. Guiden kan hjälpa oss att sakta ner genom att vägleda på ett naturligt sätt i hur vi blir mer närvarande och komma med förslag på hur man lekfullt kan knyta an till naturen. En guide ger förslag på aktiviteter som kan hjälpa oss att öppna våra sinnen och göra att vi upplever naturen på ett nytt sätt.

Skulle du vilja prova den nya trenden skogsbad?
Vår expert Lisen Sundgren, naturfilosof, växtexpert och författare, håller den 15 november Shinrin yoku – skogsbad på Djurgården. Mer info och anmälan hittar du här.
Vill du läsa mer om hur skogen påverkar oss människor?
Välkommen att läsa vårt tidigare inlägg Naturen får oss att må bra – men hur?