
En inblick i örternas värld med Carmela Guida från Örtfabriken
Intresset för växters och örters läkande egenskaper har ökat de senaste åren. Vi har träffat en riktig örtexpert, Carmela Guida, som länge haft ett stort intresse för örter och som utbildat sig i ämnet både i Sverige och utomlands. Av intresset för örter började en fascination över enkelheten och effektiviteten i tinkturer att spira. Denna fascination ledde i sin tur till att hon startade Örtfabriken som idag erbjuder flera olika typer av tinkturer och som vill inspirera till ett mer hållbart liv i vardagen. Vi har pratat med Carmela och fått en inblick i örternas värld!

Hur ser du på örter och var kommer ditt intresse från?
För mig är örterna en naturlig del av min vardag. Jag odlar och plockar vilda växter, använder dem i matlagningen och använder dem som medicin när min kropp behöver extra stöd. Det blir ett sätt att vara med naturen och att följa naturens förlopp under året. Jag vet inte själv var denna starka kärlek kommer ifrån. Kanske från när jag var liten och med min italienska familj fick lära mig om vilda växter. Vi plockade kamomill, sparris, oregano. Överallt växte det. På senare år har örterna kommit till mig när jag har behövt mer balans i mitt liv.

Berätta gärna lite om din relation med naturen.
Naturen har alltid varit viktig för mig, men sedan jag gick in i örternas värld så har naturens betydelse ökat exponentiellt. Det blir ett annat sätt att leva i samklang med läkeväxterna och genom att följa årstiderna.
Vad var ditt första möte med örtmedicin?
Min släkt från södra Italien introducerade mig i örternas värld. Med min pappa och farmor plockade vi många vilda växter. Vildsparris, kamomill, oregano … allt växte frodigt på de soldränkta kullarna.

Vad är en tinktur?
Tinkturer är det mest populära sättet att ta örtmedicin på idag. Genom tinkturer får man i sig örters läkande egenskaper. De är örter i koncentrat och det räcker med ett par droppar för att tillgodogöra sig örternas läkande förmågor. Det är ett hållbart sätt att stötta vår kropp, sinne och naturen.
Var hittar du dina örter, odlar du själv hemma eller plockar du utomhus?
Jag odlar en del läkeväxter själv men försöker plocka så mycket vilda växter som möjligt. Till exempel älggräs, rölleka, johannesört. Jag försöker förenkla mitt liv så mycket som möjligt och vilda växter ger mig en stor frihet förutom att det ger mig möjlighet att vara ute i naturen mer.
Vilken skillnad gör örterna i ditt liv, hur märker du av örters läkande egenskaper?
Ju mer jag använder örterna, ju större skillnad gör de i mitt liv. Jag använder örter dagligen, för fysiska besvär och för psykologiskt välbefinnande. Med tiden har jag börjat använda dem mer för andlig utveckling och jag märker att jag behöver mindre och mindre doser för högre effekt. Jag tror att det betyder att man lär sig att lyssna mer inåt och att ens känslighet ökar.
Har du någon favoritört som är din “go-to-ört” som du har mest användning för i din vardag?
Läkemalvan är nog min nummer ett.

Nu när många känner sig stressade över situationen i världen, finns det någon speciell ört som man kan ta hjälp av?
Ojoj, det var klurigt. Kanske skulle jag testa rötter, som kardborren och maskrosroten för att grunda sig i myllan typ. Eller om tankarna snurrar för mycket så skulle jag testa frossörten.
Vilken skillnad kan man förvänta sig att känna om man börjar ta tinkturer/örtmedicin?
Tinkturer är örter i koncentrerad form. Örter överlag har en mjuk påverkan på kroppen. Om du använder örter som en kur så måste du vara konsekvent och ta den under en viss period.
Men om du tar till exempel nervpåverkande örter, som t ex frossörten, så bör du få en påverkan ganska snabbt beroende på hur pass känslig du är.

Om man vill gå vidare och fördjupa sig om örters läkande egenskaper, vad rekommenderar du då? Finns det några extra bra utbildningar, böcker eller lärare?
Det finns så mycket resurser i form av böcker och information på nätet. Jag vill rekommendera min lärare, den amerikanska herbalisten Rosemary Gladstar. Allt av henne är läsvärt och mycket inspirerande.
I Sverige rekommenderar jag folkhögskoleutbildningarna på Hola och Biskops Arnös folkhögskola.

Vill du lära dig mer om örters läkande läkande egenskaper och göra en tinktur tillsammans med Carmela?
Carmela har nu flera datum uppe för sin workshop Gör din egen tinktur – digital workshop! Mer info och anmälan hittar du här.
Sugen på mer inspiration från våra experter?
Här hittar du vårt tidigare inlägg med Kreativitetstips från konstnären Malin Björklund.